Om minne

När förstod du att du hade ett ovanligt bra minne?

Aldrig. Jag föddes med ett helt normalt minne och faktum är att mitt minne fortfarande inte är bättre än de flesta andras. Skillnaden mellan mig och den stora majoriteten är bara att jag har lärt mig hur man på bästa sätt kan använda sitt minne, med hjälp av enkla tekniker som vem som helst kan lära sig. När jag inte använder minnesteknikerna minns jag lika lite som jag brukade göra tidigare!

Men nog måste du ha varit väldigt bra på att komma ihåg saker när du var liten?

Nej. Jag föddes som sagt med ett genomsnittligt minne och hade precis som många andra ofta problem med att komma ihåg saker i skolan och i vardagen. Innan jag upptäckte minnesteknikerna skulle ingen (allra minst jag själv) någonsin ha kunnat tro att jag en dag skulle ställa upp i minnestävlingar!

Fast det funkar väl bara om man har någon slags special-hjärna till att börja med?

Nej. Alla kan få ett minne som är helt överlägset det de har nu och som skulle få dem att framstå som supermänniskor både i sina egna och andras ögon.
Alla människor som har en hjärna har redan en ”special-hjärna”. Vårt plats- och bildminne har utvecklats och förfinats under miljoner år och om vi bara lär oss hur vi ska använda det för att minnas krångliga saker som siffror och texter så kan vi minnas nästan vad vi vill!

Jag glömmer bort vad jag åt till frukost och namnen på mina egna barn. De där teknikerna kommer aldrig att fungera för mig!

Jo.

Hur ska man börja om man vill förbättra sitt minne?

Vi håller just nu på att spela in videolektioner som kommer att finnas tillgängliga gratis på den här hemsidan och som på ett underhållande och effektivt sätt kommer att lära dig allt du behöver veta om minnestekniker! När dessa finns tillgängliga rekommenderar vi förstås dem! ;)
Men tills vidare är några goda råd att spana in de olika länkarna i menyn till höger och gärna låna/köpa någon bok om minnestekniker. En av de första jag själv läste var ”Memo” av Norrmannen och minnestävlaren Oddbjørn By. Den är bra!

Att tävla i minne

Vilka anordnar tävlingar i minne?

Globalt så är det WMSC – World Memory Sports Council. Det finns även nationella minnesförbund. I Sverige anordnar Svenska Minnesförbundet tävlingarna Swedish Memory Open (SM) och Gothenburg Memory Open varje år. Klicka in på minnesförbundets hemsida i menyn till höger för mer information!

Vad krävs för att ställa upp i SM?

Egentligen ingenting, alla som vill är välkomna att delta! Ibland säger man att man bör ha klarat av att memorera ordningen på korten i en hel kortlek, men på SM dyker allt ifrån totala nybörjare till världsmästare upp och oavsett nivå så är det riktigt, riktigt roligt. Stämningen brukar vara på topp och de allra flesta delar gärna med sig av sina tekniker och tips till varandra.

Minnesstunts

Är det din riktiga mamma som spelar din mamma i klippet där du memorerar uppspelade siffror i ett badkar?

Japp! Och det är min ena lillebror som spelar säkerhetsvakten.

Du ägnar dig även åt fallskärmshoppning, har du funderat på att kombinera detta med minne på något sätt?

Absolut. Mitt drömstunt i framtiden skulle vara att hoppa ut ur ett flygplan med en blandad kortlek, memorera den i luften (samtidigt som jag slänger iväg ett kort i taget), dra fallskärmen, ta fram en ny sorterad lek och ur minnet lägga den i samma ordning som den första på väg ner till marken och direkt på marken kontrollera att jag kom ihåg allt korrekt. Det vore coolt.

Q & A

Här hittar du svar på frågor om minnet, minnestekniker med mera.
Har du någon ytterligare undring?

Hör av dig!