top of page
Lektion 1: Äventyret börjar

Börja med att titta på videoklippet här ovan! Detta utgör huvuddelen av lektionen. När du har tittat klart finner du här nedan ett par roliga övningar samt extra tips och ytterligare förslag på användningsområden för tekniken som lärs ut i klippet. Allra längst ned finns bonusmaterial och frågor och svar angående innehållet i denna lektion. Ställ jättegärna alla frågor du har så kommer de snart att finnas besvarade där!

Trump1.png
Det där gick väl inte så illa?

Det här är alltså den grundläggande minnesteknik som i princip ALLA som tävlar i minne använder sig av – att göra om det man vill minnas till minnesvärda bilder och placera ut dessa bilder på specifika platser. Vi kommer att berätta mer om lämpliga ”minnesplatser” i nästa episod, men fram till dess kan du använda nedanstående förslag.

Övning 1: Ett hästminne

Vi tar det ett steg i taget. Här kommer en övning liknande den du just genomförde. Återigen handlar det om tio bilder men den här gången ska vi föreställa oss dem på en häst (för att inte blanda ihop dem med de bilder du just memorerade). I filmen fick du på sätt och vis bilderna serverade, så nu ska du få visualisera dem utan hjälp! Kom ihåg att du inte måste måla upp några mästerverk i huvudet, huvudsaken är att du själv tycker att du visualiserar föremålet i fråga. Ingen annan kan ju kika in i huvudet på dig och säga att det ser fel ut!

(Klicka på pilen till höger för att gå vidare!)

Övning 2: Stjärnbil(d)en
Bil liten.png

Tips 1

De associationer man själv hittar på sitter alltid bäst! När du känner att du har kommit in i det så rekommenderar vi att du använder dina egna bilder kursen igenom. Var inte orolig om det känns som att dina bilder blir konstiga eller ologiska, så länge de på något sätt ”mejkar sense” för dig så är de lysande!

Tips 2

Till en början känner man kanske att man behöver föreställa sig bilden en liten stund för att vara säker på att den ska fastna. Hjärnan är dock mycket snabbare än man tror, så pröva efter ett tag att bara väldigt kort (någon/några sekunder) föreställa dig varje ny bild och du skall se att du med lite träning inte behöver mer tid än så!

Tips 3

I många böcker kan man läsa att det är viktigt att blanda in alla sinnen när man ska minnas. I de flesta fall är detta dock opraktiskt – ska man sitta och tänka sig hur varje bild luktar, smakar, känns och låter kan det ta en evighet! – och nästan alltid räcker det med att enbart använda det oerhört kraftfulla synsinnet.

bottom of page