top of page
Lektion 4: bli ett siffergeni

Det låter kanske för fantastiskt för att vara sant, men det finns faktiskt enkla tekniker som vem som helst med lite träning kan använda för att memorera tusentals siffror utan att det ens känns särskilt jobbigt! Låt Jonas guida dig genom siffrornas värld från ett helt nytt perspektiv i videon här ovan. Innan du vet ordet av kommer du också att kunna komma ihåg hur många siffror du vill! Du kommer dessutom att ha lärt dig en och annan trevlig faktauppgift på vägen. När du har tittat klart så är du varmt välkommen att pröva övningarna längre ner på sidan. Lycka till!

Trump1.png

Strålande! Förhoppningsvis kom du ihåg de flesta av bilderna även om det kanske var lite krångligt med omvandlingen till siffror så här i början.

 

Kände du hur lätt det var för bilderna att fastna? Det räckte i princip med att jag nämnde dem för dig och visade dem i några sekunder för att du utan problem skulle kunna återkalla dem senare. Föreställ dig att jag istället skulle ha berättat om siffrorna och talen: Eiffeltornet är 324 meter högt, Sverige är 157 mil långt, en hästkraft motsvarar ca 735 watt, och så vidare. Om du inte har väldigt lätt för siffror så skulle dessa antagligen vara helt borta efter bara några sekunder, men med bilder kan man fortsätta nästan hur länge som helst utan alltför stor risk för att blanda ihop saker!

De första övningarna nedan handlar om att lära sig själva ljudsystemet, och i de resterande övningarna så får du använda systemet för att lägga ännu fler fantastiska siffror på minnet! Mycket nöje!

Övning 1: Ljudsystemet
Ljud.png
Övning 2: Sifferchiffer
Siffra5.png
Övning 3: 1900-talssiffror
Ridtur2.png
övning 4: Pihihihihi!

Det allra bästa med de här sifferbilderna är att det är tämligen enkelt att memorera dem i stora mängder utan att för den sakens skull behöva vara rädd att blanda ihop ordningen! Detta åstadkommer man genom att kombinera ljudsystemet med ett minnespalats (se lektion två om du inte har hört talas om minnespalats tidigare)! Precis som vi tidigare har placerat ut bilder för länder och uppfinningar i våra minnespalats så kan man förstås också placera ut dessa sifferbilder på precis samma sätt. Vi tar de 30 första decimalerna på Pi som exempel.

Tips 1

Ljudsystemet, eller ”The Major System” som det i allmänhet kallas, är mycket populärt inom minneskretsar och används i någon form av de flesta minnesatleterna på elitnivå. Eftersom systemet har spritts så mycket har det förstås dykt upp många varianter av det. De flesta av dessa varianter är i princip identiska med tabellen i videon (som jag tror är vanligast) förutom att ljuden som motsvarar de olika siffrorna är lite omkastade så att kanske ”N” motsvar 5 istället för 2 och ”K” tillsammans med ”P” motsvarar 3 etc. Om du har lärt dig en sådan tabell tidigare så behöver du förstås inte lära dig den som jag lyfter fram i videon istället. Vilken bokstav som motsvarar vilken siffra spelar förstås ingen större roll, utan det är själva principen som är det viktiga!

Tips 2

Om du tillhör dem som på grund av glömska ständigt måste beställa nya PIN-koder så har du äntligen en fin lösning på problemet! Med ljudsystemet behöver du aldrig mer komma ihåg en kod utan kan helt enkelt komma ihåg ett ord istället! Min kod till bankkortet var länge ”MiN KoD”, alltså ”3271”, men när jag nu har börjat lära fler om det här systemet så har jag förstås bytt ut den… Vilket ord (eller vilken fras) som helst med fyra konsonantljud fungerar alltså fint som PIN-kod. Varför inte ta något trevligt som ”karamell”, ”shoppa loss”, ”lönedag” eller ”nu kör vi!”. Möjligheterna är oändliga!

bottom of page