top of page
lektion 3: glöm aldrig mer

Börja med att titta på videoklippet här ovan! Detta utgör huvuddelen av lektionen. När du har tittat klart finner du här nedan ett par roliga övningar samt extra tips och ytterligare förslag på användningsområden för tekniken som lärs ut i klippet. Allra längst ned finns bonusmaterial och frågor och svar angående innehållet i denna lektion. Ställ jättegärna alla frågor du har så kommer de snart att finnas besvarade där!

Trump1.png

Va?? Mindre möda och högre resultat?! Tja, ibland är saker som låter för bra för att vara sanna sanna i alla fall!

Steg 1: ladda ner anki

Anki är helt GRATIS om man använder en Androidtelefon eller en dator! Tyvärr kostar den relativt mycket om du har en iPhone (det finns dock en liknande app, ”Mnemosyne” som är gratis, testa gärna den istället och berätta för mig hur den är!).

 

Klicka här för nedladdning till dator.
 

För iPhone: Ladda ner ”AnkiMobile” (eller ”Mnemosyne” som är gratis) från AppStore.
 

För Android: Ladda ner ”AnkiDroid” från Google Play Store.

Tips 1

Det är alltid bättre att lägga in många kort med lite information på varje än få med mycket. När du till exempel ska lägga in de tio länderna från lektion ett så bör du lägga in tio stycken kort, ett för varje land (t. ex. ”Världens fjärde största land?” / ”Kina”), istället för ett enda kort (”Världens 10 största länder?” / ”1. Ryssland, 2. Kanada, 3. USA, …”). Anledningarna till detta är dels att repetitionerna sprids ut mer jämnt över dagarna om du har många ”små” kort och dels att det kan hända att du minns vissa länder bättre än andra och således inte behöver repetera allihop lika ofta.

Tips 2

Anledningen till att det långtidsminnesmässigt fungerar ganska dåligt att läsa igenom en text sju gånger i rad är att du efter första genomläsningen redan har texten så färskt i minnet att du knappt behöver anstränga dig för att läsa den igen. Du ”påminner” dig själv om texten ytterligare sex gånger men du behöver ingen påminnelse och därför händer nästan ingenting i hjärnan. Däremot KÄNNS det som att du kan texten väldigt bra eftersom du känner igen allting (eftersom du precis läste den…). För att ett minne ska sätta sig djupare i hjärnan krävs någon slags ansträngning och för att det ska bli lite ansträngande behöver en viss tid ha passerat sedan du senast tittade på materialet du vill lära dig. Dessutom är det förstås mer ansträngande att svara på en fråga än att bara läsa ett svar igen och igen. Det är bland annat därför som spaced repetition fungerar så bra!

Tips 3

Det finns en massa intressanta och användbara inställningar i Anki som du kan använda dig av. På Ankis hemsida finns många dokument och en del videos om dessa!

bottom of page