top of page
vem är jonas?

Tja, Jonas är en kille från Skövde som hade den väldiga turen att snubbla över precis rätt bok vid precis rätt tillfälle. Här nedan kan du läsa mer om hans ytterst oväntade karriär som minnesmästare.

1 Tävlingar - logo (mini) (sq).png
Hur blir man minnesvärldsmästare?

För några år sedan hade Jonas von Essen ett minne som vem som helst. Idag är han tvåfaldig minnesvärldsmästare och kan komma ihåg nästan vad han vill. Hur gick det till? Jo, han upptäckte det som kallas för minnestekniker. Dessa tekniker visade sig vara både ruskigt effektiva, riktigt roliga och så enkla att Jonas idag är säker på att vem som helst kan lära sig dem. Visst, vem som helst kanske inte kan bli just världsmästare i minne, men vem som helst kan få ett minne i mästarklass!

SM i minne

Jonas började träna sitt minne i juni 2012. Hans mål var då att ställa upp i SM i minne som skulle hållas i Göteborg tre månader senare. Efter många sommarlovstimmar spenderade med att stirra ner i papper med siffror, blandade ord, påhittade historiska händelser, utländska namn, abstrakta former o.s.v. slog han sig ner vid tävlingsbordet i en glasmonter på bokmässan i Göteborg och hade efter två intensiva dagar lyckats besegra den trefaldige tidigare svenske mästaren Mattias Ribbing, den vasse nykomlingen Marwin Wallonius samt allt övrigt motstånd och kunde oväntat titulera sig Svensk Mästare i Minne!

1_Raket_som_flyger_iväg.png
1 Jordklot som snurra.png
Sverige - Europa - Världen!

Segern i SM gav Jonas blodad tand och tog honom med på ett vansinnigt äventyr runt hela världen. De kommande åren skulle han vinna världsmästerskapen två gånger i rad, vara med i galna kinesiska tv-shower, spela in bilreklam i Australien, träna minneslandslag i Afrika och tampas ytterligare med världseliten i nyskapande Extreme Memory Tournament i USA. Tänk vad en liten bok om minnestekniker kan göra ...

OPERASTJÄRNOR OCH MINNESTALANGER

2018 fick hela svenska folket chans att lära känna Jonas genom hans medverkan i Talang på TV4. Efter att ha memorerat namnen på samtliga av de 500 personerna i publiken i sin audition (vilket fick David Batra att slänga sig över sin Golden Buzzer) visade han i finalen att han då kunde de första 50 000 decimalerna i talet pi utan och innan. Det räckte nääästan hela vägen men i den allra sista rundan stod det klart att Jonas hamnat på andra plats, slagen endast av den fantastiska 15-åriga operasångerskan Madeleine Hilleard.

Talang.png
Ett budskap värt att sprida

Att lära sig om minnestekniker är lite som att plötsligt upptäcka att man har en superkraft. Det är en fantastisk känsla som Jonas väldigt gärna vill dela med flera. Därför har han nu blivit föreläsare och författare och ägnar en stor del av sin tid åt att sprida de kunskaper som han menar kan ge vem som helst ett fenomenalt minne. Jonas har ända sedan han var liten älskat att stå på scen och framträtt i alla möjliga sammanhang, bl. a. som barntrollkarl, amatörskådespelare, spexare, scenpoet och konferencier. Hans föreläsningar är fyllda av färg, fantasi och humor. Med sin stora expertis på området samt en stor glimt i ögat tar han med åskådarna och läsarna på en omvälvande resa in i deras egna hjärnor - ett äventyr de sent skall glömma!

bottom of page