Äventyret kan börja!

 

Börja med att titta på videoklippet till vänster! Detta utgör huvuddelen av lektionen. När du har tittat klart finner du här nedan ett par roliga övningar samt extra tips och ytterligare förslag på användningsområden för tekniken som lärs ut i klippet. Allra längst ned finns bonusmaterial och frågor och svar angående innehållet i denna lektion. Ställ jättegärna alla frågor du har så kommer de snart att finnas besvarade där!

Trump1

 

Det där gick väl inte så illa? 🙂 Det här är alltså den grundläggande minnesteknik som i princip ALLA som tävlar i minne använder sig av – att göra om det man vill minnas till minnesvärda bilder och placera ut dessa bilder på specifika platser. Vi kommer att berätta mer om lämpliga ”minnesplatser” i nästa episod, men fram till dess kan du använda nedanstående förslag:

 

Trump2

Träning liten

Övningar

(klicka på en övning för att öppna den)

Övning 1: Hästminne

Vi tar det ett steg i taget. Nedan följer en övning liknande den du just genomförde. Återigen handlar det om tio bilder men den här gången ska vi föreställa oss dem på en häst (för att inte blanda ihop dem med de bilder du just memorerade). I filmen fick du på sätt och vis bilderna serverade, så nu ska du få visualisera dem utan hjälp! Kom ihåg att du inte måste måla upp några mästerverk i huvudet, huvudsaken är att du själv tycker att du visualiserar föremålet i fråga. Ingen annan kan ju kika in i huvudet på dig och säga att det ser fel ut!

Redo? Då kör vi!

Häst liten sq

Vi börjar ”längst fram” på hästen och rör oss bakåt:

1. Tomteluva (munnen). Tänk dig att hästen tuggar på en tomteluva.
2. Kamera (näsborrarna). Föreställ dig att det strålar fotoblixtar ur hästens näsborrar.
3. Klänning (ögonen). Hästen har en vacker, rosa klänning som ögonbindel.
4. Husvagn (örat). När du ska göra rent hästens öra upptäcker du att någon campar därinne.
5. Spaghetti (manen). Hästens man är gjord av spaghetti.
6. Orm (tyglarna). Tyglarna har blivit utbytta mot en lång djungelorm. Hjälp!
7. Toker (sadeln). Dvärgen Toker sitter glatt på sadeln.
8. Tjur (under hästen). En tjur ligger och gömmer sig under hästen.
9. Pengasäckar (hovarna). Hästen har en pengasäck som sko på varje hov.
10. Julgran (svansen). Hästens svans är en stor julgran som den viftar med.


 

Finemang! Här har du platserna igen. Gå igenom dem och se om du kommer ihåg alla bilder. Skulle du ha glömt något så kan du bara repetera det en gång till och sedan sitter det säkert!

1. Vad var i munnen?
2. I näsborrarna?
3. Ögonen?
4. Örat?
5. Manen?
6. Tyglarna?
7. Sadeln?
8. Under hästen?
9. Hovarna?
10. Svansen?

Snyggt!


 

Kan du komma på vad det är du har memorerat…?

Det är ju ordningen på inslagen i Kalle Ankas jul!

Tomteluva = Tomtens verkstad
Kamera = Kalle i djungeln (med den galna fågeln)
Klänning = Askungen
Husvagn = Musses campingsemester
Spaghetti = Lady & Lufsen
Orm = Djungelboken (tänk dig att ormen är Kaa)

Toker = Snövit
Tjur = Ferdinand
Pengasäckar = Robin Hood
och
Julgran = Piff och Puff

Nu kan du briljera inför släkten nästa julafton! 😉

Övning 2: Stjärnbil(d)en

I den här lektionens andra övning använder vi en bil som lagringsplats för våra minnen. Mitt förslag på ”rutt” har tolv platser och lämpar sig därför utmärkt för att memorera zodiakens stjärntecken i rätt ordning. Tanken är att du nu ska få släppa lös din egen fantasi och jag har därför endast gett förslag för de fem första bilderna, men om du känner dig varm i kläderna kan du förstås hitta på egna bilder även för dessa!

Kör hårt!

Bil liten sq1. Väduren (främre registreringsskylten). Förslag: Ett litet moln (väder) täcker skylten.
2. Oxen (motorhuven). Förslag: Du har satt fast ett par fräcka horn på motorhuven.
3. Tvillingarna (framrutan). Förslag: Istället för vindrutetorkare åker två små tvillingar fram och tillbaka över rutan.
4. Kräftan (ratten). Förslag: Ratten är utbytt mot en stor kräfta.
5. Lejonet (gaspedalen). Förslag: Du har ett lejon som sitter nedanför förarstolen och sköter pedalerna.
6. Jungfrun (växelspaken).
7. Vågen (i baksätet).
8. Skorpionen (vid bakre nackstödet).
9. Skytten (i bakluckan).
10. Stenbocken (antennen).
11. Vattumannen (dragkroken).
12. Fiskarna (avgasröret).


Gå igenom listan en gång till om du känner dig osäker på ordningen på platserna och testa sedan om du kan räkna upp alla stjärntecken i rätt ordning! 🙂

Star-röd

OBS!

En liten notering angående ordningen på länderna i videon: Enligt vissa källor är Kina större än USA. Vad som egentligen stämmer är omtvistat. Om du vill vara på den säkra sidan så kan du förstås sätta den ena matpinnen i det andra ögat och trycka upp halva hamburgaren i näsan! Frågan är om det är värt det…

Star-gul

Tips 1

De associationer man själv hittar på sitter alltid bäst! När du känner att du har kommit in i det så rekommenderar vi att du använder dina egna bilder kursen igenom. Var inte orolig om det känns som att dina bilder blir konstiga eller ologiska, så länge de på något sätt ”mejkar sense” för dig så är de lysande!

Star-gul

Tips 2

Till en början känner man kanske att man behöver föreställa sig bilden en liten stund för att vara säker på att den ska fastna. Hjärnan är dock mycket snabbare än man tror, så pröva efter ett tag att bara väldigt kort (någon/några sekunder) föreställa dig varje ny bild och du skall se att du med lite träning inte behöver mer tid än så!

Star-gul

Tips 3

I många böcker kan man läsa att det är viktigt att blanda in alla sinnen när man ska minnas. I de flesta fall är detta dock opraktiskt – ska man sitta och tänka sig hur varje bild luktar, smakar, känns och låter kan det ta en evighet! – och nästan alltid räcker det med att enbart använda det oerhört kraftfulla synsinnet.

Förslag på användningsområden i vardagen:

 

  • Minnas inköpslistan (se videon intill). Bra vardagsträning, och nog blir det allt lite roligare att gå runt i affären när du föreställer dig att du har karameller i öronen och toalettpapper i armhålan?
  • Minnas stolpar i ett tal/framförande. Jag använder alltid den här tekniken när jag ska hålla ett anförande av något slag. Med nyckelorden säkert utplacerade i rätt ordning kan man tala lätt och ledigt utan fusklapp eller rädsla för att missa någonting. Fungerar även bra när man vill minnas punkter att ta upp på ett möte!
  • Minnas sin att göra-lista.

Bonus: Att minnas en inköpslista.

Tillsammans med de övriga tekniker som tas upp i kursen kommer du till slut att kunna använda det här för att minnas precis vad du vill!

Kanske tycker du att det känns meningslöst att ha ordningen på inslagen i Kalle Ankas jul i huvudet? (Det har faktiskt hjälpt mig att vinna en frågesport en gång!) I så fall kan du skriva över den här informationen med något viktigare. Placera helt enkelt ut nya bilder på hästen i samma ordning som Disney-bilderna och snart kommer dessa helt ha raderat de gamla. Berätta gärna vad du har memorerat istället i kommentarsfältet nedan!

Mike liten sq

Taggad på mer?

Del två hittar du under :Skaffa ett superminne: i menyn högst upp!

Frågor och svar till den här lektionen

Vi har ännu inte fått in några frågor om den här lektionen. Hör gärna av dig nedan! 🙂

Frågor? Vi har svaren!

Frågor---gif

Har du några som helst frågor eller funderingar kring den här lektionen, hemsidan, föreläsningar eller minnestekniker i allmänhet så insisterar vi på att du ställer dem snarast! (OBS! Det här formuläret har krånglat ibland. Pröva att skicka din fråga igen om du inte har fått svar inom några dagar!)