top of page
  • Skribentens bildJonas

Tips för födelsedagar 1: äggjaktNästa vecka fyller både jag och min flickvän år. Vi brukar ofta ordna små skattjakter åt varandra och försöker alltid hitta på någon ny knorr på det hela, vilket förstås blir något svårare för varje år som går... Söker man på tips till födelsedagspresenter får man mest träffar på det gamla vanliga som smycken, skjortor och biobiljetter, inte till så mycket hjälp alltså. Förmodligen finns det flera som årligen brukar hamna i samma situation och jag tänkte därför i en rad bloggposter dela med mig av några idéer från tidigare födelsedagsfiranden! Kanske kan det ge åtminstone någon lite välbehövlig inspiration! :)

Jag gillar verkligen när man kan sprida ut presenten över hela dagen och när varje led i skattjakten i sig kan vara en liten present. Jag tänkte berätta om en gång när jag tycker att jag både lyckades få till det och samtidigt bjuda på en spännande följetong! Året då detta ägde rum inföll min flickväns födelsedag strax innan påskveckan. Det föll sig alltså naturligt att låta någon typ av påskägg ingå i presenten. När det kommer till lyxiga ägg som presenter är det svårt att slå Peter Carl Fabergé, den ryske juveleraren som mellan 1885 och 1917 skapade fantastiska ädelstensprydda guldägg åt tsaren av Ryssland att ge sin hustru i påskpresent. Varje år designade han ett helt nytt, ännu vackrare och mer originellt ägg än året därpå. (Planeringen av ett enda ägg upptog nästan hela året!) Jag hade sett följande mycket intressanta paragraf i Fabergé-äggens Wikipedia-artikel:


"Det gjordes totalt 57 ägg. 2006 fanns bara 21 stycken ägg kvar i Ryssland, och de är utställda på Kremls museum. Nio ägg köptes i februari 2004 av Viktor Vekselberg, och de äggen kom hem till Ryssland i juli samma år. Virginia Museum of Fine Arts och New Orleans Museum of Art och några andra museer har några ägg. Fyra ägg ägs av privata samlare, och sju ägg har ett okänt öde."

Vart tog de sista sju äggen vägen?? Som gjort för en skattjakt! Allt jag behövde var sju lyxiga ägg och en bra story. Juvelägg ligger tyvärr ett rejält spann bortom min budgetklass, men efter att ha googlat runt lite upptäckte jag att det billigt går att beställa formar för chokladägg och chokladanpassad färg att måla dem med. Man kan då själv skapa (hyfsat) vackra "kinder-ägg" och gömma vad som helst inuti, till exempel en ledtråd till nästa ägg-gömställe. Den övergripande historien fick bli tsarfamiljens gripande öde med en tvist. I min version lyckas Anastasia fly, gömmer sig i en liten håla i norr (Skövde) och byter namn till Anna. Detta råkar också vara namnet på min flickväns mormor, och hon upptäcker alltså till slut att hon är ättling till den sista ryska prinsessan! Berättelsen fördes fram via små handskrivna lappar från olika medlemmar av tsarfamiljen gömda i de olika äggen, alltid med någon typ av dold gåta som ledde vidare till nästa ägg. Första ledtråden var gömd i födelsedagstårtan.


Den ledde vidare till det första ägget, ett anonymt ägg av vit choklad gömt bland de "vanliga" äggen i kylskåpet (vi var hemma hos mamma, som inte är vegan).


Det andra ägget återfanns längst inne i en rysk babushkadocka.


Det tredje var lagt av en fågel i ett träd. Det fjärde dolt bland askan i en eldstad. Det femte vilade i en blomsterrabatt utanför biografen (där vi förstås passade på att se en film). Det sjätte bars in som en överraskning av kyparen på en restaurang när desserten skulle serveras. (Täckt av äkta (ätbart!) bladguld, mycket billigare än det låter! :) )Och det ledde fram till det sjunde och största ägget fyllt med godis och avslutningen på historien!

1 090 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page