top of page
  • Skribentens bildJonas

Lär dig världens 10 största länder!


När jag började föreläsa om minnestekniker för över åtta år sedan kände jag ett behov av att hitta på en enkel övning att inleda föreläsningarna med. Den behövde göra åhörarna nyfikna, gärna utan att avslöja för mycket. Den skulle helst vara underhållande och locka till skratt. Och så skulle den förstås framför allt på ett tydligt sätt demonstrera hur enkla och kraftfulla minnesteknikerna kan vara, till och med utan någon förberedande träning!


Resultatet blev en kort hjärnexercis där deltagaren föreställer sig tio föremål utplacerade på sin egen kropp, vilka en stund senare visar sig symbolisera de tio största länderna i världen i ordning efter yta. Det är en tämligen enkel liten "lek", men den fungerar förbluffande bra och verkar ha fått något av ett eget liv även utanför mina föreläsningar. Det har flera gånger hänt att personer jag nyss träffat - när jag sagt att jag jobbar med minnestekniker - glatt lyst upp och berättat för mig om hur man kan minnas världens tio största länder genom att föreställa sig ett monster på huvudet, lönnlöv i öronen, och så vidare - utan att känna till att det är jag som är ursprunget till övningen. Ibland låter jag dem gå igenom alla de tio bilderna innan jag avslöjar något. Det är alltid skönt att få bekräftelse på att teknikerna verkligen funkar! Jag har också fått mängder av mejl från lärare som berättat att de introducerat "länderna-på-kroppen-tekniken" för alla sina nya elever och vid minst två tillfällen har deltagare i frågesporter på SVT haft nytta av den och dessutom snabbt dragit igenom hela övningen framför kameran på bästa sändningstid. :)


Uppdaterad video


För sju år sedan publicerade jag min första Youtube-lektion om minnestekniker. Jag inkluderade förstås övningen med länderna. Tyvärr är stora delar av videon filmad på Kinesiska muren en väldigt blåsig dag och med mindre proffsig utrustning, vilket har gjort ljudkvalitén relativt undermålig. Dessutom är filmen som helhet alldeles för lång och till vissa delar osammanhängande. Trots detta är det den av mina videor som har klart mest visningar. Jag har därför länge varit motiverad att göra en ny, uppfräschad version av den. Och nu har det äntligen blivit av! Hoppas att den ska falla nya tittare i smaken! Du som hängt med ett tag kanske är lite besviken över att den nya filmen bara tar upp en övning som du säkert redan känner till. Men hav tröst, fler filmer kommer inom kort med helt nytt material. Om du har förslag på vad du vill att de ska handla om får du gärna skriva det i kommentarerna nedan. :)


4 986 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page