Hur blir man världsmästare i minne?

För några år sedan hade Jonas von Essen ett minne som vem som helst. Idag är han tvåfaldig minnesvärldsmästare och kan komma ihåg nästan vad han vill.
Hur gick det till? Jo, han upptäckte det som kallas för minnestekniker. Dessa tekniker visade sig vara både ruskigt effektiva, riktigt roliga och så enkla att Jonas idag är säker på att vem som helst kan lära sig dem. Visst, vem som helst kanske inte kan bli just världsmästare i minne, men
vem som helst kan få ett minne i mästarklass!

SM i minne

Jonas började träna sitt minne i juni 2012. Hans mål var då att ställa upp i SM i minne som skulle hållas i Göteborg tre månader senare. Efter många sommarlovstimmar spenderade med att stirra ner i papper med siffror, blandade ord, påhittade historiska händelser, utländska namn, abstrakta former o.s.v. slog han sig ner vid tävlingsbordet i en glasmonter på bokmässan i Göteborg och hade efter två intensiva dagar lyckats besegra den trefaldige tidigare svenske mästaren Mattias Ribbing, den vasse nykomlingen Marwin Wallonius samt allt övrigt motstånd och kunde oväntat titulera sig Svensk Mästare i Minne!
(bild: Idriz Zogaj)

Sverige - Europa - Världen!

2013 turnerade Jonas, ibland med delar av svenska minneslandslaget, ibland själv, runt i Europa och deltog i minnestävlingar i Wales, Tyskland, Italien och England. På tävlingarna lärde han känna människor från hela världen och med alla möjliga olika bakgrunder. En sak hade de alla dock gemensamt: Ingen var född med något särskilt bra minne! Varenda en av de minnesstjärnor Jonas tampades emot hade precis som han själv någon gång snubblat över en bok eller en dokumentär eller en föreläsning om minnestekniker och tack vare dessa tagit sitt minne till en nivå som för de flesta verkar helt och hållet ofattbar.

VM-guld!

I december 2013 var det dags för ännu ett minnesvärldsmästerskap. Favoritskapet låg på den regerande världsmästaren, tysken Johannes Mallow, men mot alla odds och i en stenhård dust över tre mentalt utmattande dagar tog Jonas hem världsmästartiteln! Efter drygt ett och ett halvt års träning hade Skövdekillen med det medelmåttiga minnet lyckats besegra världens samlade minneselit.
(bild: Idriz Zogaj)

Färgsprakande föreläsningar

Efter världsmästartiteln vintern 2013 var intresset för minnesträning större än någonsin. Hur gör han? Kan jag göra det? Är det här lika knäppt som det låter? 2014 började Jonas föreläsa på allvar. Eftersom han alltid älskat att stå på scen, trolla, spela teater och göra filmer njöt han av varenda föreläsning och för varje lyckligt överraskat ansikte i publiken blev han än mer inspirerad att få inspirera andra genom att berätta om och lära ut dessa fantastiska tekniker!

Nya segertåg

Jonas fortsatte under 2014 att tävla aktivt. Han åkte till USA, Italien och Tyskland under våren och kammade under hösten in sitt tredje raka SM-guld samt avslutade uppladdningen inför VM med guld både i Indiska och Spanska öppna mästerskapen som bägge hölls för första gången någonsin! Nu återstod endast årets VM, som skulle avgöras på ön Hainan i södra Kina. Konkurrensen var hårdare än någonsin, deltagarantalet högre och de skarpt vässade asiaterna hade hemmaplan…

Allt som går att vinna!!!

Efter en extremt hård och hårklyvande jämn kamp lyckades Jonas med en prestation på toppen av sin förmåga försvara sitt guld och sätta ännu ett nytt poängrekord i VM-sammanhang! Dessutom tog Sverige för första gången hem guldet i lagtävlingen efter en stenhård kamp med mongolerna (som hade fått ledigt en månad från sina arbeten och universitet för att kunna höghöjdsträna tio timmar om dagen i de mongoliska bergen). Inte illa pinkat! 🙂

Ett budskap värt att sprida!

 

Att lära sig om minnestekniker är lite som att plötsligt upptäcka att man har en superkraft. Det är en fantastisk känsla som Jonas väldigt gärna vill dela med flera. Därför har han nu blivit föreläsare och ägnar en stor del av sin tid åt att sprida de kunskaper som han menar kan ge
vem som helst ett fenomenalt minne.
Jonas har ända sedan han var liten älskat att stå på scen och framträtt i alla möjliga sammanhang, bl. a. som barntrollkarl, amatörskådespelare, spexare, scenpoet och konferencier. Hans föreläsningar är fyllda av färg, fantasi och humor. Med sin överlägsna expertis i området samt en stor glimt i ögat tar han med åskådarna på en omvälvande resa in i deras egna hjärnor – ett äventyr de sent skall glömma!

Boka nu!

Rekord

Läs om Jonas olika minnesrekord och se resultat från tidigare och kommande minnestävlingar runt om i världen!

Videoklipp

Se coola klipp, stunts och intervjuer med Jonas!

Nyfiken?

Frågor och svar om minnes-
träning, fallskärmshoppning och annat kul. Hittar du inte det du söker så är du varmt välkommen att ställa en ny fråga!

Prilliga projekt

Läs mer om Jonas spännande minnesprojekt och världsrekordsatsningar!
(Kommer snart)

Intresserad? Boka en föreläsning!

Jonas håller färgsprakande föreläsningar och fantasieggande minneskurser i alla möjliga och omöjliga sammanhang.