• Jonas

Sm i pub-quiz! (omgång 2)Kanske finns det någon där ute som är lika frågesportstokig som jag har blivit den här hösten. För dig kommer här - lite väl sent kan medges - frågorna från den andra deltävlingen i Det Stora Sverige-Quizet!


Första halvlek:

1. I vilket OS kraschade Anja Pärson i störtloppet, för att nästa dag vinna brons i kombinationen? 2. Vilket efternamn hade Ola i gruppen Ola and the Janglers? 3. Vilken av de nordiska ländernas flaggor blev nationsflagga mest nyligen? 4. Vad heter den grekiska halvguden över skogen med bockfötter och lurviga ben? 5. Vilket århundrade slog rokokon igenom i Europa? 6. Vilken författare har skrivit böckerna Fever Pitch och Om en pojke? 7. Vad kallas den present en man ger sin hustru dagen efter bröllopet? 8. Från vilket land kommer klädmärket Helly Hansen? 9. I vilken månad infaller våffeldagen? 10. Vad är det moderna svenska ordet för jökull? (Se svar längst ner i inlägget.) Vi visste att det var osannolikt att vi skulle kunna upprepa förra månadens succé, men förhoppningen fanns förstås där. Åtminstone tills svaren från omgång ett lästes upp. Vi hade efter mycket spekulerande beslutat oss för att gissa på att Helly Hansen kommer från Danmark. Rätt land visade sig dock vara Norge.


De nordiska länderna tycktes inte heller vara med oss på frågan om vilket lands flagga som blev nationsflagga senast. Vi resonerade så att eftersom Island blev självständigt senast (1944) och alla de andra vad vi visste hade sina nuvarande flaggor då så borde det vara Island det rörde sig om. Enligt quizmasterns facit var förvånande nog Finland rätt svar.


Det visade sig senare att vi inte var de enda som svarat "fel" och när man grävde lite i det så verkade det hänga på hur man definierar "nationsflagga". Enligt nationalencyklopedin är en sådan en "flagga som är en symbol för en suverän stat". Islands flagga fastställdes 1915, två år innan Finlands. Då hade man förvisso självstyre (sedan 1904) men blev inte en egen stat självständig från Danmark förrän 1944, så i slutändan gav quizmastern rätt både för Finland och Island. :) Alltså: Ett fel på första rundan.

11. Vad kallas det när en häst i dressyr går med lätta steg på stället, efter ett franskt ord för "att stampa"? 12. I vilket land ligger världens södraste vindistrikt, Central Otago? 13. Vilket ordningsnummer hade Kleopatra? 14. 1906 blev Jacob Ellehammer först i Europa att genomfyra en flygning med motorflygplan. Från vilket land kom han? 15. Vad heter Rocky Balboas motståndare i första filmen? 16. Vad heter rävhonans barn? 17. Från vilket land kommer slajm? 18. Vilken skådespelare slog igenom som huvudrollsinnehavare i serien Felicity mellan 1998 och 2002? 19. Vilket århundrade blev den spanska flottan känd som den oövervinnerliga armadan? 20. I vilket europeiskt land heter valutan forint? Kändes ganska lovande i runda två, fast det var mycket som vi inte var 100 på. Rent geografiskt borde världens mest södra vindistrikt ligga i Nya Zeeland, Chile eller Argentina. Genom att förmoda att det skulle heta "Otago Central" och inte "Central Otago" om det låg i ett spansktalande land landade vi i Nya Zeeland, vilket skulle visa sig stämma.


Var också nöjd med att ha snappat upp någonstans att Kleopatra var "Kleopatra VII".


Jacob Ellehammer hade vi tyvärr ingen aning om. Namnet lät närmast danskt så vi chansade på det och hade lyckligtvis rätt där. Läskigt dock med frågor man egentligen är helt borta på! Sedan körde det ändå ihop sig på slutet när vi återigen fick chansa på var slajm kom ifrån. Minns inte ens vad vi valde men det var inte USA i alla fall, vilket var rätt svar. Svaret på den tredje sista frågan, om skådespelerskan i Felicity, verkade David och Kristin ha på tungan. De lyckades efter fantastiskt frenetiskt hjärngnuggande komma fram till att förnamnet var Keri men fick inte fram något efternamn i tid.


Totalt tre fel alltså, lite surt men ändå helt okej och vi låg fortfarande i topp totalt efter denna runda, om än nu med ett rejält gäng nafsande i hälarna ...

Svar: 1. 2010 (Vancouver) 2. Håkansson 3. Islands (även Finlands godkändes, se texten) 4. Pan 5. 1700-talet 6. Nick Hornby 7. Morgongåva 8. Norge 9. Mars 10. Glaciär 11. Piaff 12. Nya Zeeland 13. VII (7) 14. Danmark 15. Apollo Creed 16. Valpar 17. USA 18. Keri Russell 19. 1500-talet 20. Ungern

58 visningar

© 2020 Jonas von Essen / Kurt Natt och Dag