I helgen gick minnes-SM av stapeln för sjätte året i rad. För mig var det tredje SM:et och jag hoppades förstås på att kunna försvara min titel. Det blev en rafflande helg full av färgglada bilder och sprudlande historier (eller som den oinvigde skulle ha beskrivit det: monotont stirrande på papper med slumpmässiga ettor och nollor, ord, bläckplumpar etc.) och innan den var slut hade jag visserligen blivit av med ett svenskt rekord (fantastiska Yanjaa från Stockholm memorerade 66 namn och ansikten på fem minuter, mitt tidigare rekord var 59 stycken) men i gengäld lyckats återta ett gammalt världsrekord!
SM2
I grenen ”talade siffror” läses siffror upp med hastigheten 1 siffra/sekund och målet är att förstås att minnas så många som möjligt. Reglerna i just denna gren är ovanligt hårda: vid första misstaget slutar man räkna poäng. Det innebär alltså att man kan ha skrivit ner 300 siffror rätt men ha ett fel på siffra nummer 11 och då bara få 10 siffror som resultat!
Detta krav på absolut korrekthet leder förstås också till att det krävs en ENORM koncentration av de tävlande för att inte missa en enda liten siffra…
SM 1

Det maximala antalet uppspelade siffror är 400 stycken. Jag lyssnade på allihop, d.v.s. 6 minuter och 40 sekunders oavbrutet sifferrabblande, och lyckades sedan skriva ner allihop helt korrekt så när som på siffra nummer 381. Resultatet – alltså 380 siffror – räckte dock för att slå tysken Johannes Mallows tidigare rekord på 364 stycken och världsrekordet var ett faktum! 😀 Jag har nog aldrig gjort något så energikrävande tidigare i hela mitt liv!
380SPOKEN
Även tävlingen i stort gick bra och jag lyckades till slut med ganska god marginal både bärga hem mitt tredje raka SM-guld och för första gången även vinna den internationella klassen (där de största motståndarna var mina jämnåriga tyska vänner Christian och Annalena, som också bodde i vår lägenhet under SM-veckan). Intervjun i TV4 på måndagsmorgonen sammanfattar det hela ganska bra! 🙂