Se hela dokumentären här!

Igår visades ”Sveriges Coolaste Landslag” – en dokumentär om svenska minneslandslaget inspelad 2012 – i SVT på bästa sändningstid! Fantastiskt kul att filmskaparna äntligen lyckades sälja in den och att döma av de glada meddelanden, hälsningar och igenkänningar på stan jag har fått så blev den väl emottagen. 🙂

En dokumentär är ju dock alltid en dokumentär, så jag tänkte att jag skulle kommentera några delar av denna för att ge en mer nyanserad bild av vad som egentligen hände!

01:39 – Ja, 2012 ägde minnes-VM rum i en stor gymnastiksal! Varje år letar Världsförbundet för Minnessport (WMSC) arrangörer och sponsorer för tävlingen. Ibland nappar något hjärnforsknings- eller intelligensintresserat storbolag och då kan det blir både maffiga prispengar och lyxiga tävlingslokaler i exotiska badorter (jag har dock inte varit med om det här själv ännu, men andra har berättat…) och andra år är ingen intresserad och då kan det bli lite hur som helst. Även om lokalerna inte alltid är fantastiska är dock funktionärerna och domarna ständigt i toppklass och tävlingen i sig har alltid varit proffsigt ordnad.

04:46 – Talade siffror. Går egentligen mycket fortare! 😉

09:10 – Snyggt översatt av textaren! 🙂

10:01 – ”There’s always blood, or someone that is dying…” Matteo är världens skönaste och gladaste kille och även om huvan, accenten och den där blicken efter kommentaren skulle kunna föra tankarna till Assassin’s Creed så har det ingenting med Matteo som person att göra. För övrigt är snacket om sex och våld som lyfts fram i dokumentären rätt rejält överspelat; ibland dyker det förstås upp någonting våldsamt eller sexuellt i bilderna men det är inget som alla använder sig av i varenda bild!

11:38 – ”1305 stycken ettor och nollor” Kan kanske vara intressant att känna till att det nuvarande svenska rekordet är 3841 stycken på samma tid.

14:13 – Om det var någon som reagerade på att han var väldigt lik mig så ja, det är min lillebror!

23:33 – ”På prisceremonin kanske man kan ta på sig ett par strumpor i alla fall…” Säkert sagt med glimten i ögat. Mattias var troligen besviken, förstås, över att inte vinna ett fjärde SM men han var väldigt schysst efteråt och är en mycket trevlig person och jag tror inte att han var särskilt bitter. Ha i åtanke att mycket av det vi säger i dokumentären är klippt ur sitt sammanhang och i många fall smått framforcerat av dokumentärfilmarna för att göra intrigen mer intressant. När de var hemma hos mig och intervjuade försökte de till exempel i flera minuter intensivt ställa frågor som skulle få mig att säga något nedlåtande om Mattias (det lyckades inte!), för intrigens skull förstås. En klippt film ger alltid en modifierad bild av verkligheten. Numera har jag alltid sådant här i åtanke när jag ser dokumentärer och program på TV!

24:33 – ”Jag vet inte om jag sa så mycket till honom om mina resultat” Marwin frågade aldrig om mina resultat. Hade han gjort det hade jag förstås berättat men som det var nu så kände jag mig inte manad att på eget initiativ ge bränsle åt min då förmodat störste konkurrent om SM-titeln. Kanske inte var 100 % sportsligt men lite taktik utövar väl alla idrottare…

25:32 – ”Två kort betyder en bild, så han har 2704 bilder” Märkligt nog har de här klippt så att det låter som att det är jag som har 2704 bilder för kort. Det är fel, jag har bara 52 stycken. Den Idriz pratar om är världsrekordhållaren i att memorera en kortlek så snabbt som möjligt, tysken Simon Reinhard. (Rekordet är 21.19 sekunder!)

26:56 – ”My son is too young…” Förstår inte hur de fick tag på denna person och fick honom att säga det han sa! Kanske det mest underhållande inslaget i dokumentären men detta föranleder mig att återigen påpeka att de flesta av våra mentala bilder är mycket fredliga; betydligt oftare vackra och inspirerande än blodigt våldsamma.

29:58 – Ben bär vanligtvis inte sina byxor på det här viset. Hans klassiska T-shirt (som han har på sig varje år vid den här tävlingen) hade som synes gått sönder lite grann vilket ledde till denna ofördelaktiga uppenbarelse bakifrån, tyvärr också just när ett dokumentärfilmteam var där. Nu för tiden har han en nyköpt T-shirt med samma motiv. Som framgår av intervjuerna är han en oerhört vänlig (och mycket intelligent) person! Hans blogg är också bra!

33:00 – ”If they keep practising for another couple of years, they could be threatening for the world championship” Han skulle bara ha vetat… 😉

35:17 – ”Jag är väldigt nöjd med min prestation i talade siffror…” Just den grenen verkar gå ovanligt bra i just den här tävlingen. Året därpå slog jag världsrekord där med 318 stycken! (Detta rekord slogs senare av tysken Johannes Mallow men i SM för ett par veckor sedan tog jag tillbaka det och nu ligger det på 380 talade siffror.)

36:32 – ”I have other men in my system…” Ännu ett exempel på intrigskapande klippning. Eftersom de klipper in en lång sekvens där de troligtvis har bett Christian och Annalena att bara stå tysta ger dokumentärskaparna kanske ett sken av att deras relation är något spänd efter Annalenas uttalande. Kan dock berätta att jag knappt har mött något par som verkar gilla varandra så mycket som dessa unga tyskar!

40:20 – ”Det här med att sitta med hörselskydd tycker jag är helt idiotiskt” Självklart är det viktigt att kunna memorera även när man har mycket ljud omkring sig och lära sig att stänga ute distraktioner, men vill man prestera på sin absolut maximala mentala nivå så är det förstås ingen dum idé att se till att minimera antalet distraktioner man behöver stänga ute.

45:15 – ”Jag behövde bara memorera 1000 siffror på en timme…” En del kanske tycker att det låter lite drygt att uttrycka sig så här, men har man tränat sig upp till världseliten så är 1000 siffror på en timme inte så mycket. Jämför med om Stefan Holm skulle säga ”Jag behövde bara hoppa en och femtio”.

48:30 – Jag hoppas att det framgår hur otroligt mycket arbete Idriz har lagt ner för att se till att det ska finnas ett svenskt minnesförbund och ett svenskt mästerskap i minne. Han är och kommer alltid att vara den svenska minnessportens fader! 🙂 Spana gärna in hans hemsida och minnesförbundets sida!

58:02 – Marwin har så vitt jag vet jobbat hårt på sitt nya system och börjar nog bli klar med det nu. Det ska bli väldigt spännande att se hur han presterar i VM i Kina i december! 🙂 Det är fantastiskt kul att ha honom i laget och hans driv och talang har varit en stor del i min egen inspiration till att träna mera.

58:16 – Läser alltså inte kinesiska längre utan fokuserar nu mest på minnesträning och att hålla inspirerande föreläsningar, vilket är otroligt kul!

Finns ett snyggt alternativt slut på dokumentären här.

Tycker att de fick ihop en riktigt snygg och mycket intressant dokumentär till slut och det är roligt att fler nu har fått en inblick i vad det här med minnestävlande handlar om.
Kanske är det ändå någon som nu så här efteråt känner att en fråga har lämnats obesvarad: Varför gick den där killen runt barfota eller i strumplästen hela tiden?
Tja, det är helt enkelt bekvämare så.