Min ambition är att utbilda mig till lärare och revolutionera skolsystemet med minnestekniker och roliga lektioner. För att kunna åstadkomma något sådant tror jag att jag behöver ta en mer vimmelkantig väg än den som bara går rakt igenom lärarprogrammet och direkt mynnar ut i skolan. Därför har jag nu i fördjupande syfte tagit en avfartsväg in på kognitionsvetenskapsprogrammet! Jag vet inte exakt vart det ska leda men just nu känns det fantastiskt spännande. Programmet verkar innehålla en sagolik blandning av psykologi, pedagogik, logik, artificiell intelligens, programmering, lingvistik och neurofysiologi. Tänkande och lärande i allmänhet alltså! 🙂Kognition

Igår hade vi en introduktion ute på Lindholmen. Under presentationsrundan (då alla berättade vad de hette samt kort om varför de velat läsa just kognitionsvetenskap) passade jag förstås på att memorera de andras namn. Just namn är ju en sådan där grej som det kan vara väldigt praktiskt att komma ihåg. Det är till exempel väldigt lätt att inleda ett samtal genom att börja med ”Det var Jens, va?” eller ”Ursäkta, var det Mariana?” (Det är väl i och för sig nästan lika lätt att dra en ”Förlåt, jag uppfattade inte ditt namn förut…?”, men inte lika snitsigt!). Dessutom känner man sig ju lite smickrad när någon visar sig har lagt ens namn på minnet. Jag tror dock att de flesta skulle kunna memorera ett stort antal namn på den tid man har på sig under en presentationsrunda om de inte var så övertygade om att det var omöjligt.

Förhoppningsvis kommer jag att ha tid och lust att spela in en hel del minnestutorials i höst och då kommer jag givetvis att utförligt beskriva tekniker för att memorera namn. Redan nu kan jag dock tala om att grunden i tekniken jag oftast använder är att snabbt hitta på en bild av något som man kommer att tänka på när man hör namnet och därefter associera den bilden till något ansiktsdrag hos personen i fråga. Här följer ett urval av mina nya klasskamraters namn som exempel (med reservation för stavfel):

Tobias – trollstav (Tobbe Trollkarl)
Fred – träklubba (Fred Flinta)
Mariana – marijuanaplanta
Oskar – skägg (efter min käre och ofta skäggige vän Oscar)
Viktor – pokal (”victory”)
Malin – pingisracket (efter kinesiske pingisspelaren Ma Lin)
Sofia – häst (en gammal klasskamrat som rider)
Kristoffer – Nalle Puh (Christoffer Robin)
Leo – lejon
Elias – svärd (en Elias jag känner spelade riddare i en pjäs)
Emma – träd (Emma i Kalles Klätterträd)
David – dator
Dan – pokermarker (Dan Glimne har skrivit många pokerböcker)
Evelina – lång (”evig”) lina
Lionel – lejon (igen, men eftersom Lionel är en tjej minns jag att det inte är ”Leo”)
Lovisa – sjungande lodjur
Pauline – hund (Pavlovs hundar)
Hanna – hallon
Mattias – spelkort (förre svenske minnesmästaren Mattias Ribbing)
Johanna – glasögon (Johanna i min lågstadieklass hade glasögon)
Anna – vampyrtänder (lång historia…)
Mikael – moped (en Mikael jag känner körde speedway)
Natalie – måne (natt)
Adam – en damm
Jens – en blomma (min namnsdagsbild för den 29 mars – Jonas och Jens – råkar vara en blomma)
Aksel – axelvaddar
Stina – tåg (stins)
Hedda – Monica Z (Edda Magnason)
Therese – tekopp med resväska
Sara – Legorobot (har tävlat med/mot en Sara i Legorobotprogrammering)
Tove – tova
Olof – vikingahjälm
Jessica –  hjärta (min flickvän)

Det verkar antagligen rätt krångligt när man hör om det första gången men när man har kommit in i det så blir det oerhört mycket lättare att hålla koll på namn än om man försöker minnas på ”vanligt” vis.

Nu ska jag över helgen dra ut på ett spännande minnesäventyr bortom fjärran horisonter. Avger rapport vid hemkomsten i början av nästa vecka! 🙂