Lektion 3:

Glöm aldrig mer!

 

Börja med att titta på videoklippet till vänster! Detta utgör huvuddelen av lektionen. När du har tittat klart finner du här nedan extra tips och ytterligare förslag på användningsområden för tekniken som lärs ut i klippet. Allra längst ned finns frågor och svar angående innehållet i denna lektion. Ställ jättegärna alla frågor du har så kommer de snart att finnas besvarade där!

Trump1

 

 

Va?? Mindre möda och högre resultat?! Tja, ibland är saker som låter för bra för att vara sanna sanna i alla fall! 🙂

 

 

Trump2

Låst hjärna2

Instruktioner

(klicka på ett steg för att läsa mer)

Steg 1: Ladda ner Anki

Ankiii

Anki är helt GRATIS om man använder en Androidtelefon eller en dator! Tyvärr kostar den relativt mycket om du har en iPhone (det finns dock en liknande app, ”Mnemosyne” som är gratis, testa gärna den istället och berätta för mig hur den är!).

Klicka här för nedladdning till dator.
För iPhone: Ladda ner ”AnkiMobile” (eller ”Mnemosyne” som är gratis) från AppStore.
För Android: Ladda ner ”AnkiDroid” från Google Play Store.

Så här ser det ut när man laddar ner appen på en Androidtelefon:

Steg 2: Skapa kortlekar

I Anki sorterar du din kunskap i ”kortlekar”. Du kanske har hört talas om eller själv använt så kallade ”flash cards”, vilket helt enkelt är kort eller papperslappar med en fråga på ena sidan och ett svar på den andra (eller ett svenskt ord på ena sidan och dess motsvarighet på ett språk man försöker lära sig på den andra); Anki är i grund och botten en samling sådana kort fast i digitalt format och med den fantastiska algoritmen som håller reda på när man behöver repetera dem utan att man själv behöver tänka på det!

Vanligtvis har man en kortlek för varje ämne och eventuellt ”underkortlekar” för mer specifika delämnen. Det går även att ladda ner andras kortlekar från Ankis hemsida. Om du till exempel skulle vilja lära dig huvudstäderna till alla världens länder så finns det förstås någon annan som redan har gjort detta och förhoppningsvis delat sin kortlek vilket innebär att du inte behöver skriva in alla länder och huvudstäder i appen själv! 🙂

Här är en kort instruktion till hur du skapar kortlekar och underkortlekar:

Steg 3: Sätt igång!

Sådär! Nu är det bara att lägga in det du vill komma ihåg och sedan ta upp Anki en liten stund varje dag för att gå igenom det som eventuellt bör repeteras. Varför inte börja med att lägga in världens tio största länder från lektion 1?

Här är en kort beskrivning av hur du lägger in nya fakta i Anki (ursäkta den undermåliga kvalitén!):

Star-röd

Anki?

Namnet Anki kommer från japanskan och betyder ungefär ”memorering” (många använder även Anki för att lära sig japanska!). Appen bygger på en tidigare mjukvara som heter SuperMemo, skaparen av denna tidiga version har också en väldigt intressant hemsida. Idén att sprida ut repetitionerna med längre och längre intervall emellan sig kallas på engelska för ”spaced repetition” och förespråkas av många inlärningsexperter världen över!

Star-gul

Tips 1

Det är alltid bättre att lägga in många kort med lite information på varje än få med mycket. När du till exempel ska lägga in de tio länderna från lektion ett så bör du lägga in tio stycken kort, ett för varje land (t. ex. ”Världens fjärde största land?” / ”Kina”), istället för ett enda kort (”Världens 10 största länder?” / ”1. Ryssland, 2. Kanada, 3. USA, …”). Anledningarna till detta är dels att repetitionerna sprids ut mer jämnt över dagarna om du har många ”små” kort och dels att det kan hända att du minns vissa länder bättre än andra och således inte behöver repetera allihop lika ofta.

Star-gul

Tips 2

Anledningen till att det långtidsminnesmässigt fungerar ganska dåligt att läsa igenom en text sju gånger i rad är att du efter första genomläsningen redan har texten så färskt i minnet att du knappt behöver anstränga dig för att läsa den igen. Du ”påminner” dig själv om texten ytterligare sex gånger men du behöver ingen påminnelse och därför händer nästan ingenting i hjärnan. Däremot KÄNNS det som att du kan texten väldigt bra eftersom du känner igen allting (eftersom du precis läste den…). För att ett minne ska sätta sig djupare i hjärnan krävs någon slags ansträngning och för att det ska bli lite ansträngande behöver en viss tid ha passerat sedan du senast tittade på materialet du vill lära dig. Dessutom är det förstås mer ansträngande att svara på en fråga än att bara läsa ett svar igen och igen. Det är bland annat därför som spaced repetition fungerar så bra!

Star-gul

Tips 3

Det finns en massa intressanta och användbara inställningar i Anki som du kan använda dig av. På Ankis hemsida finns många dokument och en del videos om dessa!

Stor2

Frågor och svar till den här lektionen

Vi har ännu inte fått in några frågor om den här lektionen. Hör gärna av dig nedan! 🙂

Frågor? Vi har svaren!

Frågor---gif

Har du några som helst frågor eller funderingar kring den här lektionen, hemsidan, föreläsningar eller minnestekniker i allmänhet så insisterar vi på att du ställer dem snarast! (OBS! Det här formuläret har krånglat ibland. Pröva att skicka din fråga igen om du inte har fått svar inom några dagar!)