Lektion 2:

Minnespalats!

 

Välkommen till lektion två! Hoppas att lektion ett kändes finemang! I den här episoden kommer vi att dyka djupare in i den fantastiska minnespalats-tekniken.

Minnespalatset är den grundpelare som de övriga teknikerna utgår ifrån och används av så gott som alla inom minnesvärldseliten – och snart av dig också!

Börja med att titta på videoklippen till vänster (som egentligen är en video uppdelad i två delar så att det ska kännas lite kortare!) och fortsätt sedan med de trevliga övningarna nedan.

Lycka till!

 

Trump1

Strålande! 🙂 Det är ganska sannolikt att du glömde några av bilderna och det är i så fall bara bra! Bättre att försöka lite för mycket i början än att hela tiden försäkra sig själv om att man ligger under sin toppnivå. Genom att pressa sig lite utvecklas man allra snabbast (minns jag till exempel alla siffror under ett minnesträningspass så känns det nästan alltid lite misslyckat!). När du är färdig med att gå runt och imponera på alla i din omgivning med dina nyvunna kunskaper i uppfinningarnas historia kan du fortsätta med övningarna här under!

Trump2

Träning liten

Övningar

(klicka på en övning för att öppna den)

Övning 1: Ditt eget palats!

Du ska nu få skapa ditt första alldeles egna minnespalats! Visst känns det väl fantastiskt? Ett eget palats! Man kan knappt tro att det är sant! Och inte nog med detta, du slipper till och med alla guldstatyer, diamantbeklädda pärltroner och annat tjafs som man brukar ha i ett palats och får istället chansen att fylla det med någonting verkligt värdefullt: kunskap!!

Minnespalats

Steg 1: Hitta ett lämpligt ”palats”. Det bör vara en byggnad eller en promenadslinga som du känner väl till och tydligt kan se framför dig. Gärna en plats där du har spenderat mycket tid, som ditt hus, din skola, din arbetsplats, en väns hus etc. Det är också bra om palatset innehåller många varierande rum och saker – en skogsslinga med enbart stenar och träd kan ju bli lite knepig att jobba med till exempel. (Om du fastnar på något av stegen så är du varmt välkommen att kontakta mig!)

Steg 2: Hitta på en rutt genom ditt minnespalats. Försök att utforma den så att du täcker en så stor del av ditt palats som möjligt. Om du har valt en byggnad så brukar det kännas logiskt att börja utanför ytterdörren. Har byggnaden flera våningar så är det förmodligen enklast att avverka en våning i taget. Vissa gillar att bestämma att de ska gå exempelvis medsols i varje rum för att göra det enklare att komma ihåg sin rutt. Oavsett hur du gör så kommer du förhoppningsvis märka att det är lättare att komma ihåg en sådan här rutt än man tror. Oftast räcker det med att du ser dig själv gå den i huvudet några gånger, du behöver inte rita upp den på ett papper eller så!

Steg 3: Välj ut 30 stopp längs med din rutt där du senare kan placera ut det du vill komma ihåg. Dessa kan det dock vara en god idé att skriva ner så att det blir lättare att öva in ordningen. Det är inte särskilt viktigt hur tätt eller glest det är mellan dina stopp, det varierar mycket från person till person vad som känns bäst. Om din rutt går genom något rum där det finns många små detaljer så kan du kanske få in tio stopp eller mer där utan att det känns rörigt medan det i något annat, mer monotont, rum kanske bara känns som att du får in en eller två bilder. Välj gärna konkreta platser som ”inuti ugnen”, ”under mattan” eller ”i vasen” snarare än mer diffusa som ”i hörnet” eller ”bredvid skohyllan”. Om man inte lyckas få ihop 30 platser på första genomgången så går det ofta att trycka in några stopp mellan dem man har valt dittills, man kan förstås också utöka sin rutt från början eller slutet.

Steg 4: Gå igenom promenaden några gånger mentalt tills du känner att du kan den bra.

Klar? Grattis! Du har precis blivit med minnespalats! Dags för lite inredningsarbete! 🙂

Övning 2: OS-drömmar

Om du kommer på någon lista med grejer som du gärna skulle vilja memorera (och känner att du kan skapa bilder för detta (längre fram i kursen kommer vi gå igenom hur du kan skapa bilder av vad som helst!)) så är det förstås fritt fram att fylla ditt nybyggda minnespalats med detta. I annat fall kommer här ett exempel att träna på och vinna sportfrågesporter med, nämligen städerna där sommar-OS har hållits i kronologisk ordning!

OS

Jag ger ett förslag på bild för varje stad, men om du känner dig varm i kläderna så är det strålande om du hellre hittar på dina egna! Årtalen behöver du uppenbarligen inte memorera, lär dig bara att det första moderna OS:et hölls år 1896 och lägg sedan till fyra år varje gång du hoppar en plats framåt. (I kommande episoder kommer du att få lära dig att lätt göra om siffror till bilder och kan då förstås ännu snabbare hoppa fram till ett visst årtal, till dess kan du använda dig av det första tipset i högerkolumnen.)

Det kan vara lagom att gå tillbaka och repetera efter var tionde bild. Försök då gå igenom bilderna i huvudet och tjuvkika bara om det är någon du inte får fram!

OS 1916, 1940 och 1944 blev inställda på grund av världskrigen men jag har ändå med var de skulle ha hållits så blir det lättare att räkna.

1896: Aten     Parthenon/Filosof/Hydran
1900: Paris     Eiffeltornet
1904: St. Louis     Kung Louie (från Djungelboken)
1908: London     Big Ben
1912: Stockholm     Kungakrona/Stockar
1916: Berlin (inställt)     Berlinermunk/Bär
1920: Antwerpen     Myra (ant) som värper ägg
1924: Paris
1928: Amsterdam     Hamster
1932: Los Angeles     Ängel
1936: Berlin
1940: Helsingfors (inställt)     Bastuklädd gubbe
1944: London (inställt)
1948: London
1952: Helsingfors
1956: Melbourne     Känguru/Peach Melba/Mel Gibson/Nyfödd (born)
1960: Rom     Pizza
1964: Tokyo     Pikachu/Sushi
1968: Mexico City     Sombrero (mexikansk hatt)
1972: München     Mun
1976: Montreal     Måne/Berg (Montreal är uppkallat efter berget Mont Royal)
1980: Moskva     Potatismos
1984: Los Angeles
1988: Seoul     Öga (se)
1992: Barcelona     Zlatan med barca-tröja/Öl (bar)
1996: Atlanta     Stor havsvåg/Atlas
2000: Sydney     Operahuset/Sid i Toy Story
2004: Aten
2008: Peking     Pekinganka/Gonggong
2012: London

Visst är det rätt kul? 🙂 Om du fortfarande törstar efter mer så kan du utöka din promenad lite och lägga till 2016: Rio de Janeiro och 2020: Tokyo också!

Star-röd

OBS!

Det är i allmänhet väldigt svårt att helt bestämt säga att en uppfinning uppfanns vid en viss tidpunkt eftersom de flesta uppfinningar växer fram bit för bit och ofta föregås av något liknande men mindre effektivt. När blir till exempel en motordriven vagn tillräckligt sofistikerad för att kunna kallas för bil? I videon har jag försökt välja de mest ”officiella” och allmänt erkända tidpunkterna för de olika uppfinningarna.

Star-gul

Tips 1

När man har många bilder i sitt minnespalats kan det ta en stund att räkna fram till rätt bild. Om jag till exempel ber dig att nämna en uppfinning från 1880-talet så känns det kanske lite otympligt att behöva gå genom nästan hela undervåningen i mitt hus (i huvudet) för att hitta en. När du senare har lärt dig att skapa sifferbilder så kommer detta inte vara något problem, men till dess kan du förslagsvis markera ut vart femte eller tionde stopp med någon slags markörbild. I uppfinnings-tidslinjen skulle du kunna föreställa dig en stor femkrona ovanför hissen i badkaret så att du minns att detta stopp är (18)50-talet, ett par glasögon i tvättmaskinen för (19)00-talet och en till femkrona på TV-skärmen för (19)50-talet. Då behöver du aldrig räkna särskilt långt!

Star-gul

Tips 2

Det är i princip omöjligt att få slut på minnespalats. När du har använt alla platser du kommer på (semesterorter, bibliotek, gamla idrottshallar du varit i, hus du besökt, olika vägar i din hemstad etc.) kan du alltid hitta fler platser genom att helt enkelt gå ut en sväng. Man kan också använda Google Maps, skapa påhittade platser eller använda banor från dator- och TV-spel!

Star-gul

Tips 3

Låt gärna bilderna du memorerar interagera med platserna där du placerar ut dem. Om det spontant dyker upp en anledning till varför bilden är där den är så använd denna! Om platsen är ett bord och du ska minnas en bild av ett lejon så är det bättre att lejonet tuggar bort stora bitar av bordet eller sitter vid det med kniv och gaffel och väntar på sin mat eller ligger och lurar lömskt under det än att det bara är placerat ovanpå bordsskivan. Roligare är det också!

 

Förslag på användningsområden i vardagen:

 

  • Minnas historiska skeenden och tidslinjer. Det vore exempelvis en enkel match att memorera det huvudsakliga händelseförloppet i andra världskriget genom att skriva ner de viktigaste händelserna, hitta på bilder för dessa och placera ut dem i ordning i ett minnespalats.
  • Minnas innehållet i kapitel i en lärobok. Bryt återigen ut nyckelbilder som påminner dig om kapitlets innehåll och placera ut dem i ordning.
  • Göra en mental kalender och minnas allt man ska göra den kommande månaden.

 

Bil

Blodad tand?

Fortsätt med lektion tre i menyn där uppe!

Frågor och svar till den här lektionen

Vi har ännu inte fått in några frågor om den här lektionen. Hör gärna av dig nedan! 🙂

Frågor? Vi har svaren!

 

Frågor---gif

Har du några som helst frågor eller funderingar kring den här lektionen, hemsidan, föreläsningar eller minnestekniker i allmänhet så insisterar vi på att du ställer dem snarast! (OBS! Det här formuläret har krånglat ibland. Pröva att skicka din fråga igen om du inte har fått svar inom några dagar!)