Lektion 4:

Bli ett siffergeni!

Det låter kanske för fantastiskt för att vara sant, men det finns faktiskt enkla tekniker som vem som helst med lite träning kan använda för att memorera tusentals siffror utan att det ens känns särskilt jobbigt!
Låt Jonas guida dig genom siffrornas värld från ett helt nytt perspektiv i videon här intill. Innan du vet ordet av kommer du också att kunna komma ihåg hur många siffror du vill! Du kommer dessutom att ha lärt dig en och annan trevlig faktauppgift på vägen. 🙂
När du har tittat klart så är du varmt välkommen att pröva övningarna längre ner på sidan. Lycka till!

Strålande! Förhoppningsvis kom du ihåg de flesta av bilderna även om det kanske var lite krångligt med omvandlingen till siffror så här i början.

Kände du hur lätt det var för bilderna att fastna? Det räckte i princip med att jag nämnde dem för dig och visade dem i några sekunder för att du utan problem skulle kunna återkalla dem senare. Föreställ dig att jag istället skulle ha berättat om siffrorna och talen: Eiffeltornet är 324 meter högt, Sverige är 157 mil långt, en hästkraft motsvarar ca 735 watt, och så vidare. Om du inte har väldigt lätt för siffror så skulle dessa antagligen vara helt borta efter bara några sekunder, men med bilder kan man fortsätta nästan hur länge som helst utan alltför stor risk för att blanda ihop saker! 🙂

De första övningarna nedan handlar om att lära sig själva ljudsystemet, och i de resterande övningarna så får du använda systemet för att lägga ännu fler fantastiska siffror på minnet! Mycket nöje!

Träning liten

Övningar

(klicka på en övning för att öppna den)

Övning 1: Ljudsystemet
Ljud

Du bör så fort som möjligt försöka lära dig ljudsystemet utantill. Det kräver kanske en liten ansträngning men den kommer att spara dig mycket större ansträngningar och onödig oro genom hela livet, så det får det väl vara värt! 🙂

Tabellen man behöver lära sig är ju faktiskt inte särskilt stor, så med lite träning bör det vara möjligt att få in den i huvudet oavsett om man använder minnestekniker eller inte. Jag ger ändå några små förslag nedan på hur du skulle kunna tänka:

(Kom ihåg att ljud som är kopplade till samma siffra görs på samma ställe i munnen. Om du t. ex. kommer ihåg att 7 kan motsvaras av K så bör du kunna komma på att det också kan motsvaras av G genom att pröva att säga ljuden för dig själv och känna hur det känns.)

0 – S, Z   :   0 ser ut som en sol, vilket ju börjar på S. 0 på engelska – ”zero” – börjar på Z.

1 – T, D   :   Både T och D har ett vertikalt streck i sig, som ser ut som en 1:a. Eller: ”Min gamla TeDDy-björn kommer alltid vara nummer 1!”

2 – N, ng   :   Om man ”välter” ett N ser det ut som en kantig 2:a.

3 – M   :   Om man ”välter” ett M ser det ut som en kantig 3:a.

4 – R   :   Tänk dig att du går runt och mumlar ”fyRRRa” för dig själv hela tiden för att träna på R-ljudet.

5 – L   :   Den romerska siffran L motsvarar 50. Om du håller upp vänsterhandens fem fingrar framför dig med baksidan mot dig bildas ett L.

6 – J, sch, sj   :   En spegelvänd 6:a ser ut som ett slarvigt J.

7 – K, G   :   Du kan tänka på ordet ”sjuK”. Eller: En sjua ser ut som en tredimensionell KuGGe ur ett kugghjul.

8 – F, V   :   Ett litet skrivstils-F ser ut som en 8. Eller: En åtta ser ut som ett hundansikte (huvud + stor nos); hundar säger ”VoFF”.

9 – P, B   :   En spegelvänd 9:a ser ut som ett P. Eller: Vissa spelar nio hål på golfbanan och går sedan till PuBen.

Träna på en liten stund och be någon att testa dig (eller testa dig själv). Du kan förstås börja med de andra övningarna även om du då och då måste gå tillbaka och kika i tabellen, det blir ju också en slags träning! Snart kommer du att kunna det här helt flytande!

Övning 2: Sifferchiffer
Chiffer

Om man lär någon annan ljudsystemet så kan man – förutom att memorera en massa siffror tillsammans – också använda det för att skicka hemliga meddelanden till varandra. Om jag till exempel skrivet ”Vi ses i 995171” så inser den insatte snart att det handlar om ett möte i BiBLioTeKeT! Det kan vara lite knepigt att komma på vilket ord som menas eftersom vissa siffror kan motsvara flera olika ljud, men med lite möda kanske du kan lista ut vilka ord som ligger dolda här nedanför (om inte annat så är det bra träning på systemet!):

Ett (väldigt fint) namn:
620

Något som förstorar (ett ord):
15079

Något störande på morgonen (också ett ord, och kom ihåg att det är ljuden som räknas, inte bokstäverna, ”tack” blir t.ex. ”17”):
874757

Något fantastiskt användbart (fortfarande bara ett ord, fast med två delar):
32017274

Den sista vet jag inte ens om jag skulle klara själv, men som sagt: bra systemträning! 🙂
Här kommer en mening också, om du inte har fått nog än:

1  4  412  2  3014  9  1  64  3  0844  15  41!

Scrolla ner för att se svaren!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SVAR:

 

 

620 = JoNaS

15079 = TeLeSKoP

874757 = VäCKaRKLoCKA

32017274 = MiNNeSTeKNiKeR

Meningen: Du äR ReDaN eN MäSTaRe På aTT GöRa oM SiFFRoR TiLL oRD!

Övning 3: 1900-talssiffror
Nu ska du få pröva dina vingar och hitta på egna bilder för några årtal och händelser på 1900-talet. Eftersom det är givet att alla händelserna ägde rum på 1900-talet behöver du förstås inte memorera ”19-” i vartenda årtal, utan det räcker med att du gör ett ord av de två sista siffrorna. Jag ger ett exempel först och sedan är det helt upp till dig! 🙂

Ridtur2
1903: Människan flyger för första gången i ett motordrivet flygplan.

03” skulle kunna bli:
Sam
simma
söm
små
SIM
sumo

Så fort man har kommit på något som man tycker känns som en hyfsad bild så kan man välja det. Man behöver alltså inte hitta på en massa möjliga ord. Jag skulle nog ha stannat vid ”Sam” eftersom jag känner en kille som heter Sam. Jag ser då helt enkelt framför mig Sam sittande i det första motordrivna planet och hur han halvt vettskrämd lyfter från marken. Om jag inte hade känt någon Sam hade jag förstås kunna använda mig av Sam i Sagan om Ringen, men om jag inte heller hade känt till någon fiktiv Sam så skulle jag istället ha använt verbet simma. Att använda verb fungerar fint så länge man fortfarande kan göra det hela till en tydlig bild. Jag skulle här kunna se planet störta i en sjö och med sina egna vingar simma in till land.

Din tur! Om du skulle fastna någonstans och känner att du verkligen inte lyckas komma på ett passande ord så finns det en lista med förslag på ord för alla sifferkombinationer mellan 00 och 99 längre ner på sidan, men det är helt klart bäst att använda sina egna! 🙂

1912: Titanic sjunker.

1921: Kvinnor röstar för första gången i Sverige.

1928: Penicillinet upptäcks.

1937: Luftskeppet Hindenburg störtar.

1953: DNA-molekylens struktur upptäcks.

1963: USA:s president John F. Kennedy blir skjuten.

1973: Carl XVI Gustaf blir Sveriges kung.

1986: Sveriges statsminister Olof Palme blir skjuten.

1995: Sverige går med i EU.
Nu är du verkligen på gång!!

Övning 4: Pihihihihi!
Det allra bästa med de här sifferbilderna är att det är tämligen enkelt att memorera dem i stora mängder utan att för den sakens skull behöva vara rädd att blanda ihop ordningen! Detta åstadkommer man genom att kombinera ljudsystemet med ett minnespalats (se lektion två om du inte har hört talas om minnespalats tidigare)! Precis som vi tidigare har placerat ut bilder för länder och uppfinningar i våra minnespalats så kan man förstås också placera ut dessa sifferbilder på precis samma sätt. Vi tar de 30 första decimalerna på Pi som exempel:

(3,)1 4 1 5 9 2 6 5 3 5 8 9 7 9 3 2 3 8 4 6 2 6 4 3 3 8 3 2 7 9

Hittills har vi mest placerat ut en sak per plats i minnespalatsen. När man har kommit in i det så är det dock oftast både lättare och effektivare att placera ut flera saker tillsammans på varje plats.

Låt oss pröva att placera ut två bilder per plats den här gången. Om vi för att undvika tvivel bestämmer oss för att bara skapa ord av två siffror i taget så får vi följande indelning (om du känner att det flyter på bra så kan du förstås också göra ord av ännu fler siffror i taget!):

Plats 1: 14 15
Plats 2: 92 65
Plats 3: 35 89
Plats 4: 79 32
Plats 5: 38 46
Plats 6: 26 43
Plats 7: 38 32
Plats 8: 79

Alltså, börja med att hitta på ett minnespalats med åtta platser (behöver alltså inte vara särskilt stort). Gör sedan om siffrorna till bilder och placera ut dessa två och två tillsammans på varje plats.

Du kan till exempel börja så här:
Plats 1 (kanske vid en dörr): 14 15
14 
kan bli ”Tor” (åskguden) och 15 kan bli ”tall”. Då kan du se framför dig hur åskguden Tor står utanför dörren och slår in den med en stor tall. Notera att du på något sätt måste få in i vilken ordning orden kommer i bilden. Det spelar ingen roll hur du gör detta på så länge det känns logiskt för dig, för det mesta kommer det att lösa sig automatiskt. I det här fallet känns det rimligt att Tor kommer först eftersom bilden ”handlar om” honom och tallen mer dyker upp som ett verktyg.

Kör vidare med de övriga sju platserna och testa sedan om du kan rabbla de 30 första decimalerna på Pi! Du kan eventuellt behöva repetera någon gång för att allt ska sitta säkert. Om det är någonstans du inte kommer på en bild så kan du använda någon av de hundra exempelbilderna längre ner på sidan. Lycka till!

Star-röd

Andra bokstäver?

Ljudsystemet, eller ”The Major System” som det i allmänhet kallas, är mycket populärt inom minneskretsar och används i någon form av de flesta minnesatleterna på elitnivå. Eftersom systemet har spritts så mycket har det förstås dykt upp många varianter av det. De flesta av dessa varianter är i princip identiska med tabellen i videon (som jag tror är vanligast) förutom att ljuden som motsvarar de olika siffrorna är lite omkastade så att kanske ”N” motsvar 5 istället för 2 och ”K” tillsammans med ”P” motsvarar 3 etc. Om du har lärt dig en sådan tabell tidigare så behöver du förstås inte lära dig den som jag lyfter fram i videon istället. Vilken bokstav som motsvarar vilken siffra spelar förstås ingen större roll, utan det är själva principen som är det viktiga!

Star-gul

Tips 1

Om du tillhör dem som på grund av glömska ständigt måste beställa nya PIN-koder så har du äntligen en fin lösning på problemet! Med ljudsystemet behöver du aldrig mer komma ihåg en kod utan kan helt enkelt komma ihåg ett ord istället! Min kod till bankkortet var länge ”MiN KoD”, alltså ”3271”, men när jag nu har börjat lära fler om det här systemet så har jag förstås bytt ut den… 😉 Vilket ord (eller vilken fras) som helst med fyra konsonantljud fungerar alltså fint som PIN-kod. Varför inte ta något trevligt som ”karamell”, ”shoppa loss”, ”lönedag” eller ”nu kör vi!”. Möjligheterna är oändliga!

Fler lektioner är planerade!

I nuläget är Jonas ganska upptagen med att förbereda sitt episka finalnummer till Talang, så det kan tyvärr dröja ett tag innan nästa lektion dyker upp (räkna med april). Tills vidare vill vi gärna tipsa om Jonas bok ”Så får du ett superminne” som kommer ut den 8 mars och innehåller i princip allt man behöver veta för att skaffa sig ett fullfjädrat superminne! Hör gärna av dig med feedback under tiden! 🙂

Frågor och svar till den här lektionen

Vi har ännu inte fått in några frågor om den här lektionen. Hör gärna av dig nedan! 🙂

Frågor? Vi har svaren!

Frågor---gif

Har du några som helst frågor eller funderingar kring den här lektionen, hemsidan, föreläsningar eller minnestekniker i allmänhet så insisterar vi på att du ställer dem snarast! (OBS! Det här formuläret har krånglat ibland. Pröva att skicka din fråga igen om du inte har fått svar inom några dagar!)