Högskoleprovet

Har du fått alla rätt på högskoleprovet?
Nej, inte än! Mitt högsta resultat på högskoleprovet är 158 poäng av 160 möjliga våren 2015 (vilket också var det högsta resultatet i hela landet den gången). Jag hade ett fel i NOG och ett i DTK. På provet hösten innan hade jag 157 poäng och hade då ett fel i LÄS, ett i MEK och ett i ELF, så förr eller senare borde det gå att kamma hem full pott! 🙂 Jag har skrivit provet totalt tio gånger och fått 2.0 åtta gånger.
Använde du minnestekniker för att lyckas med högskoleprovet?
Egentligen bara för att memorera svåra engelska och svenska ord (se nästa fråga). Där har det dock hjälpt mig jättemycket! Tidigare var just den svenska ORD-delen den del där jag tappade flest poäng, men nu är det sällan jag missar något ord överhuvudtaget. Givetvis hjälper ett gott ordförråd en hel del även i LÄS, ELF och MEK.

När det kommer till den kvantitativa delen så är tyvärr minnesteknikerna inte särskilt effektiva. Där handlar det mer om att förstå vad man gör och att vänja sig vid att lösa just den typen av matematiska uppgifter samt ha koll på utformningen av olika sorters diagram och kartor.

Du memorerade drygt 7000 ord för att höja ditt högskoleprovsresultat. Hur bar du dig åt?

Jag använde en lista från ordprov.se (som nu tyvärr verkar vara nedlagd, men orden går att hitta här) med runt 4500 svenska ord av den typ som vanligtvis dyker upp på högskoleprovet. Ofta finns över 75 % av orden från ett givet högskoleprov med på den listan (och de övriga 25 procenten är för det mesta ord som man redan kan). För de engelska orden använde jag en blandning av listor som jag hittade på internet. Jag rekommenderar dock främst att man lär sig orden från den svenska listan eftersom det förmodligen är det som höjer resultatet mest.

För själva memoreringen använde jag appen Anki, vilken i sin tur är baserad på ”spaced repetition” (se minneslektion 3!). Anki har en passande inställning där man kan lägga in en stor ordlista och sedan be om att få ett visst antal nya ord varje dag (samtidigt som man repeterar de gamla så effektivt som möjligt). Jag använde denna för ovan nämnda lista och körde vanligtvis på mellan 10 och 20 nya ord om dagen, vilket innebär att det totalt tog ca ett år att få in alla orden i huvudet. Har man gott om tid så är detta förmodligen det allra bästa och eftersom man bara behöver åsidosätta en liten stund varje dag åt detta (kanske medan man åker buss, står i kö eller borstar tänderna…) så känns det inte alls så ansträngande som det kanske borde! 🙂

Första gången ett nytt ord dyker upp i Anki gör jag vanligtvis en minnesbild där jag kopplar samman dess betydelse med hur det låter. Några exempel:

frugal (enkel, torftig):
En höna (tuppens fru) gal missnöjt över att frömåltiden den får är så enkel och torftig.

mjärde (bur att fånga fisk med):
(Påminner om mellangärde.) En fiskare har opererat in en bur i sitt mellangärde och simmar omkring med den i en sjö för att fånga fisk.

filharmoniker (orkestermusiker):
En orkester sitter i min filtallrik och spelar harmoniskt.

embargo (handelsförbud):
Några deltagare i friidrotts-EM r in i en bar men tillåts inte köpa något där inne p.g.a. rådande handelsförbud. (EM + bar + gå (fast bara EM + bar räcker också).)
En sådan bild/koppling/historia brukar tillsammans med Anki-repetitionerna räcka för att minnas ordet. Lycka till!

 

Hur rekommenderar du att man förbereder sig för de övriga provdelarna?
Det absolut bästa sättet att förbereda sig för högskoleprovet är att träna så mycket som möjligt på gamla prov. Se till att åtminstone någon gång innan provtillfället ha genomfört ett helt prov på en och samma dag, med samma tidsgränser som under ett riktigt prov. En del gamla prov att öva på hittar du här.

Det är väldigt viktigt att vänja sig vid tidspressen och känna till hur många uppgifter man hinner med på en viss tid så att man kan lägga upp den bästa strategin. (Det kan till exempel visa sig vara bäst att börja med en annan del än den som kommer först i provhäftet.) Framför allt kan man hålla sig mycket lugnare under provet när man vet precis vad som kommer att komma och ungefär vad man kan förvänta sig av sig själv.

Det är förstås också nödvändigt att förstå vad man gör fel och lära sig av sina misstag. Försök om möjligt att hitta någon du känner som du vet har fått högre resultat än du själv på provet och som kanske kan tänka sig att sitta med vid några övningstillfällen och förklara för dig varför det blev fel på de ställen det blev fel på och hur den här personen skulle ha tänkt istället.

Det hjälper också mycket att vänja sig vid att läsa avancerade svenska och engelska texter. Pröva att läsa och förstå några stycken varje vecka. Jag hade stora problem att hinna med i läsdelarna de första gångerna jag gjorde provet, men efter att ha läst en termin på universitetet gick det otroligt mycket lättare, just eftersom jag hade läst så mycket av den sortens texter. Så om du inte har något annat för dig kan ett bra sätt att förbereda dig inför högskoleprovet vara just att gå ett tag på högskolan!

Q & A

Här hittar du svar på frågor om minnet, minnestekniker med mera.
Har du någon ytterligare undring?

Hör av dig!